RTHA Verwerft Topcertificering voor Vermindering van CO₂-uitstoot
RTHA Verwerft Topcertificering voor Vermindering van CO₂-uitstoot

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) heeft vandaag het hoogste certificaat ontvangen in het kader van het Airport Carbon Accreditation (ACA)-programma. Tijdens de klimaatconferentie COP28 van de Verenigde Naties heeft de internationale non-profitorganisatie Airports Council International (ACI) het nieuwe certificeringsniveau, Level 5, geïntroduceerd. Meer dan 500 luchthavens wereldwijd zijn aangesloten bij het ACA-programma, en RTHA is een van de eerste 10 luchthavens die dit hoogste niveau heeft bereikt, samen met Amsterdam Airport Schiphol en Eindhoven Airport.
Wilma van Dijk, Algemeen Directeur RTHA, verklaarde: "Het behalen van de Level 5-accreditatie bevestigt onze toewijding om zowel de CO₂-uitstoot van de luchthaven als die van onze partners te verminderen. We zijn enorm trots op het behalen van dit certificaat, en het vertegenwoordigt een mijlpaal in onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid."
Het Airport Carbon Accreditation-programma is een wereldwijde industriestandaard waarmee luchthavens hun CO₂-voetafdruk in kaart brengen en de uitstoot verminderen volgens internationale klimaatafspraken, zoals het Klimaatakkoord van Parijs. RTHA werd in 2021 direct bij de eerste accreditatie op het toenmalige hoogste niveau, Level 4+, geaccrediteerd. Met de recente Level 5-accreditatie heeft RTHA aangetoond aanzienlijke vermindering van CO₂-uitstoot te hebben gerealiseerd sinds 2010, met een reductie van meer dan 90% voor scope 1 en 2, wat betrekking heeft op de emissies van de luchthaven zelf. Deze nieuwe accreditatie benadrukt niet alleen de inspanningen van RTHA om de eigen CO₂-uitstoot te verminderen, maar ook de toewijding om de CO₂-uitstoot van zogenaamde scope 3 emissies van ketenpartners en vliegactiviteiten te verminderen. To70, een onafhankelijke partij gespecialiseerd in onderzoeks- en adviesdiensten in de luchtvaartsector, heeft de CO₂-voetafdruk, duurzaamheidsstrategie en contracten van RTHA geverifieerd.
De emissies op de luchthaven zijn verminderd door onder andere de geleidelijke afschaffing van gas, de inkoop en opwekking van groene stroom met meer dan 37.000 zonnepanelen, elektrificatie van voertuigen op het platform en het gebruik van fossielvrije brandstof HVO100 in de luchthavenoperatie voor voertuigen die nog niet elektrisch zijn. Ook zijn de taxi's van de luchthaven elektrisch en wordt ingezet op hergebruik van reststromen en grondstoffen, zoals het hergebruik van gerecycled asfalt in de taxibaan.
Michelle Samson, Manager Strategie, Duurzaamheid en Innovatie van RTHA, benadrukte: "De grootste uitdaging in de luchtvaartsector is het verminderen van uitstoot door vliegen. We zetten ons in om deze scope 3-uitstoot samen met ketenpartners te verminderen en de luchthaven klaar te maken voor nieuwe energiedragers."
Op korte en middellange termijn stimuleert RTHA vlootvernieuwing en versnelt de luchthaven de bijmenging van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF). De luchthaven heeft recentelijk een overeenkomst getekend om vanaf 2024 duurzame vliegtuigbrandstof bij te mengen in alle vliegtuigen die tanken op RTHA. Op de lange termijn worden waterstof en elektrisch vliegen beschouwd als kansrijke opties om de luchtvaart verder te verduurzamen, en RTHA bevordert deze transitie als proeftuin voor innovatie in verschillende pilots en onderzoekstrajecten.








Ontvang gratis het laatste nieuws
Altijd up-to-date blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief met het laatste nieuws!