Jaarverslag Spoorveiligheid: 2022 toont positieve ontwikkelingen op het gebied van spoorveiligheid
Jaarverslag Spoorveiligheid: 2022 toont positieve ontwikkelingen op het gebied van spoorveiligheid

Het Nederlandse spoor behoudt zijn positie als een van de veiligste in Europa, met een afname van het aantal ongevallen en overwegen in 2022. Desondanks registreert het jaarverslag van Spoorwegveiligheid 2022 van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) nog 21 ernstige ongevallen, een dalende trend. In dit jaar zijn er 4 dodelijke slachtoffers en 4 zwaargewonden, wat historisch laag is. Het is essentieel dat ProRail blijft werken aan verbeteringen in spoorveiligheid, vooral omdat de beheersing van veiligheidsprocessen rondom spoorinfrastructuur nog steeds tekortschiet.
Beheersing van veiligheidsprocessen
Hoewel 2022 als een relatief veilig spoorjaar wordt beschouwd, blijkt uit het rapport dat ProRail nog steeds uitdagingen ondervindt bij het beheren van risico's en onderhoud, vergelijkbaar met eerdere situaties op Kijfhoek en de Havenspoorlijn. De inspectie erkent de vooruitgang die ProRail boekt, maar benadrukt dat verdere versnelling nodig is, vooral binnen programma's zoals 'Aantoonbaar Veilige Berijdbaarheid'. Dit programma is gestart om meer controle te krijgen over de fysieke staat van de infrastructuur en de ontwikkeling van een risicobeoordelingsmethode voor overwegen. Daarom blijft de ILT erop toezien dat ProRail zijn procedures duidelijker en effectiever maakt om veiligheidsrisico's beter te waarborgen.
Ongevallen op overwegen
In 2022 waren er 28 ongevallen op overwegen, waarvan 8 ernstig. Het aantal dodelijke slachtoffers was historisch laag met 2 gevallen. Tegelijkertijd zijn er positieve ontwikkelingen, zoals de opheffing van 45 overwegen en de ombouw van 5 niet-actief beveiligde overwegen naar een beveiligde variant met lichtsignalen en/of spoorbomen. Niettemin blijven er nog 570 onbeveiligde overwegen in Nederland, waarvan 160 op het reizigersnet.
Stoptonend sein
Machinisten negeerden in 2022 114 keer een stoptonend sein (STS), wat resulteerde in 29 keer het bereiken van het gevaarpunt. Dit aantal is gestegen ten opzichte van 2021. De ILT blijft toezien op het onderzoek van ProRail en spoorwegondernemingen naar de oorzaken hiervan.
Taken en verantwoordelijkheden ILT
Om de veiligheid op en rond het spoor op een hoog niveau te handhaven, werkt de ILT nauw samen met bedrijven in de spoorsector, waaronder alle spoorbedrijven en infrabeheerder ProRail. Met speciale aandacht voor de beheersing van veiligheidsprocessen, handhaaft de inspectie regelgeving voor de veiligheid op het spoor en verleent vergunningen aan spoorwegondernemingen en personen die op het spoor werken, zoals machinisten.








Ontvang gratis het laatste nieuws
Altijd up-to-date blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief met het laatste nieuws!