Meer prefabwoningen in 2030 alleen haalbaar met harde afspraken

10 december 2024 | 08:09 | Binnenland
Om de woningbouw in Nederland te versnellen, stelt Minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening als doel dat in 2030 maar liefst 50 procent van de nieuwbouwwoningen fabrieksmatig wordt gebouwd. Op dit moment ligt dit aandeel nog op 20 procent. Om dit ambitieuze doel te bereiken, moeten de grootste belemmeringen voor ondernemers en investeerders worden aangepakt.
Woontop 11 december: Harde afspraken maken
Op 11 december organiseert Minister Keijzer een Woontop. Tijdens deze bijeenkomst komen belangrijke partijen uit de bouwsector, investeerders en beleidsmakers samen om concrete afspraken te maken. De focus ligt op het wegnemen van belemmeringen zoals:
- Lange bezwaarprocedures
- De ‘tweederde betaalbaarheidseis’ bij nieuwe projecten
Door deze obstakels weg te nemen, kan de voorspelbaarheid van de afzetmarkt worden verbeterd. Dit biedt ondernemers en investeerders meer zekerheid, wat cruciaal is voor het opschalen van fabrieksmatige bouw.
Fabrieksmatig bouwen als oplossing voor de woningnood
Fabrieksmatig bouwen biedt aanzienlijke voordelen voor de bouwsector. Door woningen in de fabriek te produceren, kunnen processen worden geautomatiseerd met behulp van machines en robots. Dit helpt om het groeiende personeelstekort op te vangen en verlaagt bovendien de bouwkosten.
Momenteel komt bijna 20 procent van de nieuwbouwwoningen uit de fabriek. Hoewel dit een positieve trend is, stagneert de groei. Om de doelstelling van 50 procent in 2030 te halen, is meer samenwerking en investering nodig.
Lees meer over de voordelen van prefabwoningen op de website van Bouwend Nederland.
Uitdagingen voor bouwbedrijven bij opschaling
Het opschalen van fabrieksmatige bouw is complex door de vele externe factoren waar bouwbedrijven afhankelijk van zijn. Denk hierbij aan:
- Rentestanden
- Veranderende wet- en regelgeving
- Beschikbaarheid van bouwlocaties
Daarnaast is het produceren op voorraad voor veel bouwbedrijven geen optie vanwege de dunne marges. Zonder een stabiele en voorspelbare vraag kunnen bedrijven niet de noodzakelijke investeringen doen voor opschaling.
Samenwerking is de sleutel tot succes
In Nederland bestaan inmiddels meerdere initiatieven voor fabrieksmatige bouw, elk met hun eigen aanpak en schaalgrootte. Grotere opschaling vereist intensieve samenwerking tussen bouwers, investeerders en andere stakeholders zoals gemeenten en provincies.
Conclusie: Tijd voor actie
Minister Keijzer's doel om 50 procent van de woningen in 2030 fabrieksmatig te bouwen, is ambitieus maar haalbaar met de juiste maatregelen en samenwerking. De Woontop van 11 december is een belangrijke stap in deze richting. Door samen te werken en belemmeringen weg te nemen, kan Nederland de woningbouwcrisis effectief aanpakken en innovatieve bouwmethodes omarmen.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom prefabwoningen en de Woontop via Rijksoverheid en Bouwend Nederland.








Ontvang gratis het laatste nieuws
Altijd up-to-date blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief met het laatste nieuws!